НОВИ АНТИ-ТЕЛА АТАКУВАТ 99% ОТ ЩАМОВЕТЕ НА ХИВ

Учени са успели да създадат анти-тела, които атакуват 99% от вируса ХИВ и могат да предотвратят инфекциите в приматите.

Анти-телата са създадени да атакуват 3 критично важни части от вируса, правейки трудно за него да се противопоставят на антителата.

Научните разработки са резултат на сътрудничеството между Американския национален здравен институт и фармацефтичната компания Sanofi.

Международната СПИН асоцияция определи изседването като „вълнуващ пробив“. Клинични проучвания с хора ще започнат през 2018 г. за да докажат дали антителата могат да предотвратяват или лекуват инфекцията.

Телата ни се затрудняват да се борят с ХИВ щамовете, тъй като вирусът притежава невероятно силни способности да мутира и да променя вида си.

Тези различни щамове ХИВ при само един пациент са сравними с инфлуенцата по време на цял грипен сезон в целия свят.

Поради тази причина иммуната система е в постоянна борба срещу неопределин брой щамове ХИВ.

Супер антитела

Но след няколко години прекарана инфекция, малък брой пациенти разработват мощни оръжия, наречени „широко неутрализиращи антитела“, които атакуват нещо фундаментално за ХИВ и могат да убият големи количества от вируси на ХИВ.

Изследователите се опитват от доста време да използват вироко неутрализиращи антитела като начин за лечение на ХИВ или за изначалното предотвратяване на инфекцията.

Изследването, публикувано в списание Science, комбинира три такива антитела в още по-мощното „три-специфично антитяло“. Д-р Гари Набел, главният научен сътрудник на Sanofi и един от авторите на доклада, заявиха пред уебсайта BBC News: „Те са по-мощни и имат по-голяма широчина от всяко открито естествено антитяло, което е откривано“.

Най-добрите природни антитела ще бъдат насочени към 90% от вирусите на ХИВ.

„Получаваме 99% покритие и то при много ниска концентрация на антитялото“, твърди д-р Нибел.

Експериментите с 24 маймуни показват, че нито една от тези, на които са инжектирани три-специфичните антитела не е развила инфекцията, когато на по-късен етап е била инжектирана с вируса. Д-р Нибел определя това като „доста впечатляваща защита“.

В изследванията са участвали учени от Медицинската катедра на Харвардския университет, медицинския изследователски институт и Scripps и Масачузетския технологичен институт.

„Вълнуващо“

Клиничните изпитания за тестване на антитялото при хората ще започнат през следващата година.

Професор Линда-Гейл Бекер, президент на Международното общество за борба със СПИН, завяри пред Би Би Си: „Тази разработка говори за вълнуващ пробив“. „Тези супер инженирани антитела излизат извън естественото и биха могли да имат по-широко приложения, отколкото предполагахме досега. Процесът е все още в зародиш и като учен очаквам с нетърпение първите опити да започнат през 2018 г.“.

„Като лекар в Африка, чувствам неотложността да потвърдя тези открития при хората възможно най-скоро“.

Д-р Антъни Фаучи, директорът на Американския национален институт по алергии и инфекциозни болести, определи това подход като „интригуващ“, добавяйки че „Комбинацията от антитела, от която всяко антитяло се залепя за различна част на ХИВ вируса, най-добре би могла да преодолее защитата на вируса в усилията да се постигне ефективно лечение и превенция на базата на антителата“.

Източник: bbc.com

Подобни Статии

thumbnail
hover

Напредък към стремежа за откриване на...

Ново научно изследване сочи, че генно редактираща технология може да елимин...

thumbnail
hover

Ползата от пробиотиците при носителите на...

Научно изследване показва как пробиотиците подобряват цялостта на епителни...

thumbnail
hover

Учените откриват протеин, който помага за...

  Научни изследователи от Университета в Бостън  са открили протеин, за ко...

Добавете Коментар

Трябва да сте влязли в профила си, за да коментирате.