Въздействието върху раковите стволови клетки подобрява ефективността на лечението и предотвратява метастазите

 

Откритието на изследователите от UCLA е приложимо и при по-големи тумори като, например, рака на гърдата или на дебелото черво

 

Въздействието върху раковите стволови клетки може да бъде един по-ефективен начин да се преодолее резистентността на рака към различните видове терапии, както и да се предотврати на плоскоклетъчния карцином – най-често срещаният вид рак в областта на главата и шията, както и вторият най-разпространен вид рак на кожата, твърди едно ново проучване, направено от изследователите в тази област, част от екипа на UCLA School of Dentistry.

 

Плоскоклетъчният карцином в областта на главата и шията е една изключително агресивна форма на рака и много често се разпространява и в лимфните възли, намиращи се в областта на шията.

 

Понастоящем, медикаментът ципластин е стандартното лекарство, използвано за терапията при такъв вид рак. Въпреки това, повече от 50% от хората, приемащи това лекарство, се оказват резистентни към него и страдат от повторна поява на този вид рак.

 

Броят на хората, оцелели в период от 5 години е изключително малък и учените все още не са наясно с всички механизми на раковото заболяване плоскоклетъчен карцином в областта на главата и шията.

 

„Следователно“, казва раковият биолог д-р Цун-Ю Уанг от UCLA, който е и провел изследването, „има спешна нужда от това да се разбере защо хората, страдащи от тази разновидност на рака, не се повлияват от терапията, както и е необходимо да се разработят нови подходи за лечението на това заболяване.“

 

Проучването на д-р Уанг е публикувано в списание Cell Stem Cell.

 

Известно е, че именно раковите стволови клетки са виновниците за появата и развитието на злокачествените туморни образувания; те, също така, се самовъзпроизвеждат и имат склонност да не се поддават на терапия.

 

Тези клетки са били открити в плоскоклетъчния карцином в областта на главата и шията. Като се имат предвид уникалните предизвикателства, пред които се изправят онколозите, които се опитват да третират раковите стволови клетки, все още остава неясна най-добрата терапевтична стратегия, която би следвало да се прилага при пациенти, страдащи от плоскоклетъчен карцином в областта на главата и шията.

 

За да засегне този проблем, д-р Уанг (който е председател на катедрата по стоматология в UCLA и е част от ръководството на департамента по биоинженерство в UCLA), заедно със своя екип от учени е създал модел от миши клетки на този плоскоклетъчен карцином, като този модел им е позволил с помощта на vivo проследяване (метод за идентифициране производните на една клетка във всички тъкани) да идентифицират раковите стволови клетки в образуванието.

 

Учените открили, че раковите стволови клетки съдържали в себе си типичният за стволовите клетки протеин Bmi1, както и имали увеличени нива на активиращия протеин -1, познат още като AP-1, транскриптивен фактор, който контролира появата на множество гени, свързани с рака.

С помощта на тези нови открития, екипът учени от UCLA, създали и сравнили една с друга различни терапевтични методи за повлияване на плоскоклетъчния карцином в областта на главата и шията.

Те открили, че комбинацията от повлияването на раковите стволови клетки и унищожаването на туморната маса, състояща се от бързо делящи и разпространяващи се клетки, прилагана паралелно с химиотерапията води до много по-добри, положителни резултати.

 

Екипът от учени впоследствие открил и че раковите стволови клетки били отговорни не само за появата на плоскоклетъчния карцином, но и способствали метастазирането (разпространяването) му в лимфните възли във врата.

 

„Това проучване за първи път показва, че терапията чрез повлияване на делящите се туморни клетки, както и на латентните ракови стволови клетки, ефективно е инхибирала (възпрепятствала) растежа на тумора и е предотвратила метастазирането в сравнение с обикновената, стандартна терапия при лаборатовните мишки.“, казва Уанг, който е и член на UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center and of the Eli and Edythe Broad Center of Regenerative Medicine and Stem Cell Research at UCLA. „нашето откритие би могло да бъде приложено в лечението и на други големи туморни образувания като рака на гърдата или дебелото черво, които също често метастазират в лимфните възли и в другите, по-отдалечени органи.“

„Чрез това ново и вълнуващо изследване, д-р Уанг и неговият екип дадоха основата, с помощта на която генетичните механизми, стоящи зад плоскоклетъчния карцином, ще бъдат разгадани.“, казва д-р Пол Кребсбах, декан на UCLA School of Dentistry.

„Този труд има и много голяма стойност и за транслацията на ДНК (процесът на унаследяване на определени гени). Малките молекули-инхибитори на раковите стволови клетки от настоящото проучване ще са на разположение при поучването и провеждането на клинични изпитания и при други болести. Ще бъде интересно да ги тестваме при клиничните изпитания на плоскоклетъчния карцином в областта на главата и шията.“

 

Сред останалите автори на проучването са и: Demeng Cheng, Mansi Wu, Yang Li, д-р Insoon Chang, Yuan Quan, Mari Salvo, Peng Deng, д-р Bo Yu, Yongxin Yu, Jiaqiang Dong, John M. Szymanski, Sivakumar Ramadoss и Jiong Li, като всички от тях са част от научния екип към лаборатовията за молекулярно сигнализиране към подразделението за орална биология и медицина към UCLA School of Dentistry.

 

Източник: http://newsroom.ucla.edu/

Подобни Статии

thumbnail
hover

НОВИ АНТИ-ТЕЛА АТАКУВАТ 99% ОТ ЩАМОВЕТЕ...

Учени са успели да създадат анти-тела, които атакуват 99% от вируса ХИВ и могат...

thumbnail
hover

Напредък към стремежа за откриване на...

Ново научно изследване сочи, че генно редактираща технология може да елимин...

thumbnail
hover

Ползата от пробиотиците при носителите на...

Научно изследване показва как пробиотиците подобряват цялостта на епителни...

Добавете Коментар

Трябва да сте влязли в профила си, за да коментирате.