Как да помогнем на човек, който си е глътнал езика

 

 

Гълтането на езика е опасна, животозастрашаваща ситуация – при загуба на съзнание, ако човек е легнал, то езикът се отпуска, запушва дихателните тръби, а три минути след това мозъкът, лишен от кислород бива увреден тайно, а скоро след това настъпва и смъртта на човека.

Ето какво да направите ако някой глътне езика си във ваше присъствие:

 

  1. Щом веднъж се уверите, че мястото, където се е случил инцидента е безопасно за вас, приближете се и коленичете до пострадалия.
  2. Леко разтърсете за раменете му и попитайте дали ви чува и какво е станало. Ако човекът не реагира, то той е загубил съзнание и ако лежи на гърба си има потенциална опасност да глътне езика си.
  3. Сложете едната си ръка върху челото на човека и наклонете главата му назад. С двата пръста на другата ви ръка вдигнете брадичката му нагоре. Така коренът на езика бива опънат и дихателните пътища се освобождават.
  4. Изобщо не бива да бъркате в устата на човека. Това е допустимо единствено ако виждате част от храна, предмет или нещо друго, което представлява опасност от задушаване.
  5. Не бива да правите опити за издърпване на езика на човека извън устата му.
  6. Без да отпускате главата на пострадалия, е необходимо да се наведете, за да се уверите, че той диша.
  7. Ако дишането на пострадалия е нормално, но той продължава да бъде в състояние на безсъзнание, за да останат отворени неговите дихателни пътища, трябва да обърнете човека на една страна, за да лежи стабилно, а главата му отново трябва да бъде отведена назад.
  8. Задължително помнете, че е нужно да се обадите на номер 112 и да повикате Бърза помощ. Докато я очаквате, регулярно проверявайте дали дишането на пострадалия е нормално.

 

И не забравяйте – ако станете свидетел на подобен инцидент, не си казвайте, че има лекари, които ще спасят пострадалия, защото всяка секунда закъснение би могла да бъде фатална. Ето така, с помощта на няколко елементарни действия и проява на отговорност и състрадание, можете да спасите човешки живот.

Подобни Статии

thumbnail
hover

Кога масажът може да е вреден

Добрият масаж ще ви помогне да постигнете пълноценна хармония между тялото ...

thumbnail
hover

12 причини да харесваме бирата

  Освен, че в горещите летни дни една бира ще ни дари със свежест и прохлада...

thumbnail
hover

100 много смешни вица

Две змии седят под един камък и едната пита другата: – Много ли сме отровни...

Добавете Коментар

Трябва да сте влязли в профила си, за да коментирате.