Рисковете за сърцето от мръсния въздух може да произтичат от червата

Проучване на UCLA сочи, че рисковете за сърцето, причинени от замърсяването на въздуха, може да произтичат от червата

Ново проучване на UCLA сочи, че замърсяването на въздуха, за което е пределно ясно, че има негативно влияние върху здравословното състояние на сърцето и белите дробове, може да оказва вреда и върху други системи на човешкото тяло.

Екипът от учени, начело с д-р Цунг Хсяй, професор по мнедицина и биоинженерство в David Geffen School of Medicine в UCLA, е открил, че излагането на замърсен въздух е причинило промени в нормалната чревна флора у лабораторните мишки.

Вследствие на това са се появили множество здравословни проблеми. Промените в чревната флора са усилили циркулацията на холестерол в кръвообращението, а от своя страна, увеличените нива на холестерола в кръвта са благоприятствали формирането на запушвания в артериите, познато под името атеросклероза.

„Нашето проучване предоставя един нов поглед към пагубните ефекти, които имат факторите на околната среда върху нашето чревно и васкуларно (съдово) здраве“, казава д-р Жаопинг Ли, ръководител на Центъра по човешко хранене към UCLA. „В случай, че подобни промени се наблюдават и при хората, излагането на замърсен въздух има пълния потенциал да доведе и до възпалене на червата, и до атеросклероза.“

Предходни епидемологични проучвания са свързвали замърсяването на въздуха с различни дисфункции на гастроентерологичния (храносмилателния) тракт, както и с различни съдови заболявания. Това ново проучване сред лабораторните мишки е първото, което е локализирало механизмите, посредством  които това се случва, както и връзката между двата проблема.

Откритията, публикувани в сп. Scientific Reports, сочат, че гастроентерологичните и съдовите проблеми не са две отделни явления, а са по-скоро взаимосвързани. Уврежданията в съдовата система на човека могат да са следствие от промени в чревната му флора.

Източник: UCLA

Добави свой линк или рекламен банер в тази статия. Пиши ни за повече информация.

Подобни Статии

thumbnail
hover

Сурогатна майка – регулации и възможности...

Буквално думата сурогат има значение на „непълен“ или „непълноценен“заме...

thumbnail
hover

Биологичен „прекъсвач“ приближава учените до създаването...

Проектирайки биологичен „прекъсвач“ в една отслабена форма на вируса на СП...

thumbnail
hover

Въздействието върху раковите стволови клетки подобрява...

  Откритието на изследователите от UCLA е приложимо и при по-големи тумори к...

Добавете Коментар

Трябва да сте влязли в профила си, за да коментирате.