Напредък към стремежа за откриване на постоянен лек срещу ХИВ

Ново научно изследване сочи, че генно редактираща технология може да елиминира репликирането на вируса на СПИН при животни

Окончателният лек срещу вируса на СПИН остава химера заради способността на вируса да изпада в латентно състояние. Сега, ново изследване, публикувано в сп. Molecular Therapy, дело на учените от Университета в Питсбърг доказали, че могат да извличат ДНК на СПИН-а от клетките на живи животни, за да елиминират по-нататъшната инфекция. Начело с д-р Венхуи Ду, те са и първите, които приложили техниката в три различни животински модела, включително „хуманизиран“ модел, при който на мишки били трансплантирани човешки имунни клетки, заразени с вируса, както и първите, които доказали, че репликацията на ХИВ-1 може да бъде изцяло елиминирана от животинските клетки посредством мощна генно редактираща технология, позната като CRISPR/Cas9.

 

Новото изледване се базира на предходно проучване от 2016г., дело на същия екип, в което те ползвали трансгенни модели наплъхове и мишки с вградено в генома им ДНК на ХИВ-1.

 

И в трите животински модела, учените утилизирали рекомбинантна адено-асоциирана вирусна система, базирана на подтип, наречен AAV-DJ/8.

 

„Подтипът AAV-DJ/8. Комбинира в себе си редица серотипи, давайки ни по-голям набор от клетъчни мишени, за създаването на нашата CRISPR/Cas9 система“, казват учените.

 

Те, също така, преработили предишния модел на апарата им, който редактирал гените, за да могат да създадат набор от 4 РНК (рибонуклеинови киселини), създадени специално, за да могат ефективно да елиминират интегрираното ДНК на ХИВ-я от генома на клетката-гостоприемник на вируса и за да избегнат потенциалната мутация на ХИВ-1.

 

За да определят успеваемостта на стратегията, екипът измерил нивата на РНК на ХИВ-1 вируса и използвал иновативна биолуминесцентна система, за да придобие коректни изображения на резултатите.

 

Новото проучване е следващата голяма крачка напред към стремежа за откриване на постоянен лек срещу инфекцията с вируса на СПИН.

 

„Следващата стъпка е да проведем същото изследване сред примати – един по-подходящ животински модел, при който инфекцията с вируса на СПИН предизвиква заболяване, за да можем да демонстрираме елиминирането на ДНК на ХИВ-1 в латентно инфектирани Т-клетки, както и в други области-гостоприемници на ХИВ-1, включително и мозъчни клетки“, казват учените. „Крайната ни цел е провеждането на клинични изпитания при хора, заразени с вируса на СПИН.“

Подобни Статии

thumbnail
hover

НОВИ АНТИ-ТЕЛА АТАКУВАТ 99% ОТ ЩАМОВЕТЕ...

Учени са успели да създадат анти-тела, които атакуват 99% от вируса ХИВ и могат...

thumbnail
hover

Ползата от пробиотиците при носителите на...

Научно изследване показва как пробиотиците подобряват цялостта на епителни...

thumbnail
hover

Учените откриват протеин, който помага за...

  Научни изследователи от Университета в Бостън  са открили протеин, за ко...

Добавете Коментар

Трябва да сте влязли в профила си, за да коментирате.