Ползата от пробиотиците при носителите на вируса ХИВ

Научно изследване показва как пробиотиците подобряват цялостта на епителните клетки в стомашно-чревния тракт на пациенти, носители на вируса на СПИН

 

Наскоро публикувано в сп. Journal of Immunity, Inflammation and Disease научно изследване, проведено от Sapienza University в Рим, Италия, е открило многощамова, високо концентрирана и пробиотична формула, която спомогнала за реконструирането на физическата и имунологичната цялост на гастроентерологичния външен слой при ХИВ-позитивни пациенти, при които се провежда антиретровирусна терапия (ART).

 

Човешкият стомашно-чревен тракт е дом за трилиони микроорганизми, които формират сложна бактериална среда, която често е наричана „чревен микробиом“. Една от ключовите функции на стомашно-чревния тракт е да служи като буфер между тези бактерии и вътрешните органи с помощта на един пласт чревни клетки, които се наричат епителни клетки.

 

Тези епителни клетки образуват физическа и имунологична бариера, с помощта на която се предотвратява навлизането на чревните бактерии в кръвообращението. Когато цялостта на тази бариера бива нарушена, това би могло да доведе до едно опасно циркулиране на бактерии из цялото тяло.

 

При пациентите, носители на ХИВ вируса, тази така наречена „бариерна функция“ на стомашно-чревния тракт е увредена от вируса на СПИН и този процес започва почти веднага след заразяването на пациента със СПИН. Дори и ако заболяването бива третирано с помощта на антиретровирусна терапия, цялостта на стомашно-чревния тракт все още бива сериозно нарушена.

 

Тази липса на добра бариера може да доведе след себе си една непълноценна, дългосрочна и системна активация на имунната система и възпаления, които често пъти са свързвани с редица заболявания, съпътсващи заболяването СПИН, като, например, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на бъбреците, диабет и фрактури на костите.

 

С времето се е доказало, че пробиотичните бактерии спомагат поддържането на цялостта на тази бариера с помощта на редица различни механизми, включително и елиминирането на вредните бактерии и освобождаването на биоактивни вещества, като, например, бутиратите, които насърчават подсилването на връзките между епителните клетки.

 

В това дълго, пилотно проучване, една силно активна, осемщамова пробиотична формула (регистрирана като VisbiomeTM в United States and VivomixxTM в Европа) била оценена сред дългосрочно третирани ХИВ-позитивни пациенти, които преминавали през антиретровирусна терапия, за да се определи какви са нивата на безопасност на този продукт и какво е влиянието върху функциите на чревната бариера.

 

Учените проследили няколко на брой клинични и биомеханични показатели, които показали подобряване на целостта на стомашно-чревната стена от епителни клетки, както и едно цялостно намаление на увреждащото, системно възпаление.

 

„Вярваме, че това е първият път, в който пробиотик ясно е доказал способността си да подобри целостта на стомашно-чревната стена, състояща се от епителни клетки, при пациенти, страдащи от СПИН“, казва д-р Джанкарло Цецарели, клиничен изследовател и специалист по третирането на вируса на СПИН към Sapienza University в Рим, който активно провеждал научното изследване.

 

„Наблюдават се редица терапевтични механизми, които определено вършат работа, но подобряването на имунните клетки, наречени Th17, в стомашно-чревния тракт бяха обект на особено внимание от наша страна. В популацията на вируса на СПИН, едно изчерпване на Th17 в стомашно-чревния тракт се наблюдава винаги и това е изключително значим трегер на отслабването на функциите на стомашно-чревната бариера.“

 

Не е имало никакви негативни ефекти, свързани с безопасността, по време на тестовете с VisbiomeTM.

 

Учените, също така, предупреждават, че това проучване не би могло да бъде съотнесено към абсолютно всички видове пробиотици, отбелязвайки, че тези клинични открития се отнасят единствено до специфичните щамове на пробиотичните бактерии, които били разгледани в изследването, особено когато става дума за прилагането на подобна терапия при пациенти, чиято имунна система е изключително отслабена (по начина, по който това се случва с пациентите, които са носители на вируса на СПИН).

 

Понастоящем, две мащабни проучвания предстои да бъдат направени в САЩ и Канада, като целта им е последващото оценяване на влиянието на Visbiome при заболяването СПИН.

 

Едно многоцентрово проучване, провеждано от NIH и финансирано от AIDS Clinical Trials Group (ACTG), се фокусира върху това да определи дали продукта може да намали увреждащото, системно възпаление при ХИВ-позитивни пациенти в сравнение с плацебото. Очаква се резултатите от това научно изследване да бъдат публично обявени в началото на 2018-та година.

Подобни Статии

thumbnail
hover

НОВИ АНТИ-ТЕЛА АТАКУВАТ 99% ОТ ЩАМОВЕТЕ...

Учени са успели да създадат анти-тела, които атакуват 99% от вируса ХИВ и могат...

thumbnail
hover

Напредък към стремежа за откриване на...

Ново научно изследване сочи, че генно редактираща технология може да елимин...

thumbnail
hover

Учените откриват протеин, който помага за...

  Научни изследователи от Университета в Бостън  са открили протеин, за ко...

Добавете Коментар

Трябва да сте влязли в профила си, за да коментирате.