Учените откриват протеин, който помага за по-добрите резултати от поставянето на ваксини

 

Научни изследователи от Университета в Бостън  са открили протеин, за който вярват, че е в състояние да помогне за това ваксините да станат по-ефективни, както и да съумеят да предоставят защита от редица други болести като, например, раковите заболявания.

 

Откритията, които са публикувани онлайн в сп. Scientific Reports, способстват по-доброто разбиране на това как действат подобрителите на ваксини, както и за това как биха могли да бъдат използвани най-добре.

 

Изследователи към Boston University School of Medicine (BUSM) пречистили протеин, който обичайно се среща във външната част на бактерията neisseria meningidis и го използвали като помощно средство, за да предизвикат по-добър ефект от ваксинацията. Обикновено ваксините могат или да увеличат производството на антитела, или могат да стимулират клетките (наречени цитотоксични Т-клетки) директно да унищожават вредните агенти. В конкретния случай протеинът, наречен PorB, е уникален по рода си, тъй като предизвиква и двата вида реакции.

 

„Това проучване ще има много широко приложение, тъй като може да бъде използване не само за да помогне на човешкия организъм да идентифицира и да се пребори с бактериалните инфекции, но има потенциала и да помогне на тялото да използва собствените си механизми, за да съумее да се пребори с редица други заболявания като, например, раковите заболявания, СПИН-а, инфлуенцата – преди да са успели те да се разпространят в организма“, обяснява авторът на научното изследване – Лий Вецлър, лекар и професор по медицина и микробиология към BUSM.

 

В изследването учените са използвали два отделни експериментални модела. При първият модел била направена ваксинация с антиген и смесен PorB, а при вторият модел била направена ваксинация само с антиген. При модела, който включвал PorB, се наблюдавало увеличение в реакцията към антигена на ваксината, като доказателство за това било увеличението в броя на активираните клетки, намиращи се в лимфните възли, както и увеличението в производството на цитотоксичните Т-клетки, сравнено с ваксинацията само с антигена.

 

„Нашето проучване предоставя един по-задълбочен поглед над това как помощните средства при ваксините модулират отговорите на имунната система. Формулирането на антигена с PorB предизвиква поредица от вътреклетъчни събития в периферните и в лимфните тъкани, които са от изключителна важност за създаването на защита от широк спектър от инфекциозни заболявания, а може би и за други заболявания като, например, рака“, добавя Велцлър.

Подобни Статии

thumbnail
hover

НОВИ АНТИ-ТЕЛА АТАКУВАТ 99% ОТ ЩАМОВЕТЕ...

Учени са успели да създадат анти-тела, които атакуват 99% от вируса ХИВ и могат...

thumbnail
hover

Напредък към стремежа за откриване на...

Ново научно изследване сочи, че генно редактираща технология може да елимин...

thumbnail
hover

Ползата от пробиотиците при носителите на...

Научно изследване показва как пробиотиците подобряват цялостта на епителни...

Добавете Коментар

Трябва да сте влязли в профила си, за да коментирате.